Tuesday, December 17, 2013

Kringel

1. advendil ehk siis 1. detsembril toimus Räpina Loomemajas kringli valmistamise õpituba. Ma küll olen väga osav kringlimeister, aga tahtsin siiski näha, et mis või kuidas oleks võimalik veel teha. Ja sain päris häid näpunäited.
Minu arusaam kringlist on, et tainas tuleb teha selline, et ta ikka käte küljest lahti tuleks ja olgem ausad, mina teen kringlit tunde järgi.
Niisiis kogunesime 8 inimest ja jagasime endid kolmeks grupiks 3+3+2. Meil oli valida soolase kringli, pidusaia ja Rootsi kringli vahel. Meie grupp valis pidusaia ja sellest ma teile kiirelt räägin ära, enne kui teiste kringlite juurde asun.
Ahjusoe pidusai
Retsept "Pidusai":
Tainas:
12 g kuivpärmi
0,5 dl käesooja vett
100 g võid
3 dl piima
1 dl suhkrut
1 tl uhmris peenestatud kardemoni
600-650 g (umbes 12 dl) nisujahu (sõelu läbi sõela)

Täidis:
100 g võid
1 dl suhkrut
0,5 sl jahvatatud kaneeli
leotatud seemneteta rosinaid (mina arvan, et mida rohkem seda uhkem)

Valmistamine: Sega kokku kõik kuivained (ka. presspärm). Soojenda piim 45 kraadini (käesoe), vala kuum piim+vesi kuivainetele ja sega. Viimasena sõtku sisse pehme või (tainas peaks tulema käte küljest lahti). Kata tainas rätikuga ja lase soojas kohas tund aega kerkida.
Valmista täidis: sega sulavõi, suhkur ja kaneel.
Sõtku tainas kergelt jahusel laual läbi. Rulli tainas üheks suureks tükiks (võid jagada ka taina 2 või 3 pallikeseks ja eraldi neid rullida). Määri täidis taignale, puista peale rosinaid. Kui teed ühe suure palli nö laua peale valmis, siis peale segu peale panemist lõika oma taigen kaheks ning keera taigen rulli. Lõika seejärel rullid 5 cm paksusteks viiludeks ja aseta saiad suuremasse rõngasvormi teineteise kõrvale (võib jätta ka kerkimisruumi) ning määri munaga.
Pidusai rõngasvormis
Küpseta 200-225 kraadi juures 20-25 minutit, kuni pidusai on küpsenud ja pealt kuldne.
Lõika keskelt (peale täidist)














Soolane kringel:
Tainas:
Soolane kringel valmimas
25 g presspärmi
1 tl soola
2 sl suhkrut
2,5 dl sooja vett või piima
1 muna
95 g võid
9 dl jahu
paprikapulbrit

Täidis:
1 pakk pizzakatet
1 väike konserv ananassi omas mahlas
300 g juustu
veidi ketsupit
0,5 porrut
paprikat
1 muna määrimiseks

Vedelda pärm 2 sl suhkrus. Vala kaussi kokku kõik kuivained (jahu läbi sõela!). Soojenda piim 37 kraadini (käesoe), lisa sulatatud või ja vala pärmile. Sega korralikult läbi ja vala kuivainetele. Sõtku elastne taigen. Ma proovisin seda ise teha, ning mina jätaksin või ikkagi alati lõppu ehk kui taigen on juba läbi sõtkutud, siis valan peale või ning vajadusel lisan väheke veel jahu. Aga taigen tuleb tänu paprikapulbrile ilus kollakas-punakas.
Kui taigen on kerkinud, siis rulli taigen õhemaks, pane taignale ketsupit ja laota peale soovitud koostisosad. Täidis on eelnevalt omavahel kokku segatud va. ketsup. Pealt määri munaga. Küpseta 200 kraadi juureskuni on pealt kuldpruun (umbes 20-30 min).
Meie õpitoas tehti üks rull, lõigati see rull katki ning näpiti seejärel kokku ja siis pandi omavahel kringliks kokku. Aga mina läksin kergema vastupanu teed ja tegin selle taina samuti peale katte peale panekut kaheks ning tegin sellest kaks rulli ja seejärel rullisin need omavahel kokku. Muidu tuli mul kogu see hea segu sealt välja. Et oleks võib olla lihtsam lõigata ja et oleks ikka seda head ja paremat näha ka, siis võib sisselõikeid vabalt igale poole teha kui kringel on valmis keeratud ja valmis ka ahju minema.
Lõikamine
Näppimine













Rootsi kringel:
Tainas:
Rootsi kringel
25 g pärmi
3 spl suhkrut
soola
25 g võid või margariini
1,25 klaasi piima (pool vett ja pool piima)
1 muna 
500 g jahu (läbi sõela)


Täidis:
100 g pehmet võid (ära sulata mikrolaine ahjus nt)
7 tl suhkrut
1 tl kaneeli
rosinaid

Vaap:
1 spl võid
2 spl kakaod
200 g tuhksuhkrut
3-4 spl kuuma piima
vanilliini

Valmistamine: Hõõru pärm suhkruga vedelaks, sulata või, kalla peale leige piim (käesoe) ja suhkru-pärmi segu. Klopi hulka muna ja sool. Lõpuks lisa sõelutud jahu ja sõtku pehme taigen. See taigen ei pea tulema käte küljest lahti (pigem võta nuga appi, et enam vähem käte küljest taigen lahti saada). Samas mina tundsin et 500 g jahust oli nagu ikka vähe...tunnetage ühesõnaga. Lase kerkida 20-30 minutit.
Vaaba tegemiseks sõelu tuhksuhkur ja kakao kaussi, lisa kuum piim, pehme või ja sega kõik kokku läikivaks võõbaks.
Meie tegime ühe rulli
Seejärel lõikasime
ja siis näppisime
Enne aju panekut
Meie kringel













Selline nägi välja siis meie õpitoas tehtu, ise tegin ma natukene teistmoodi. Rullisin taigna laiali, panin peale täidise ja tegin taigna kolmeks, seejärel tegin nendest kolm väikest rulli ja kokku panin palmiku. Idee on muidugi selles, et sellel rootsi kringlil peabki välja paistma, see kaneel, suhkur, rosinad...seega aidake noaga kaasa, et kõik hea ja parem ikka näha oleks.





Minu meetod:
Ohtralt rosinaid ja kolmeks
Kolm väikest rulli, rosinad paistmas
Noaga saate sisselõikeid teha
Valmis, vaap veel puudu
Minu rootsi kringel - valmis

























Ise olen katsetanud ja pakkunud kringleid sõpradele ning kõik on väga rahule jäänud. Head küpsetamist ning kaunist magusat ja soolast jõuluaega ning aastavahetust.

No comments: